Maatpatronen tekenen kost tijd (of toch niet?)

Af en toe dwalen mijn gedachtes af naar de tijd dat ik nog niet kon patroontekenen maar wel graag en vaak achter de naaimachine zat. Ik maakte veel kleding zelf maar was eigenlijk nooit tevreden over hoe deze kledingstukken pasten. Wist ik veel dat zelfmaakmode-tijdschriften kleding maken voor dames met een cup B of C en dat ik met mijn D-cup eigenlijk nooit in die patronen zou passen, ook niet als de bovenwijdte prima in de maattabel valt. Een full bust adjustment (FBA)was eigenlijk nodig, wat is dat eigenlijk? En als plus-size dame was ik eigenlijk aangewezen op de zgn. plus-mode: kledingstukken in de maat tent, onflatteus en zo niet mijn smaak….

Ondertussen zijn we heel wat jaren verder, teken ik mijn eigen maatpatronen, weet ik wat een FBA is (en ga daar zelfs binnenkort een blog over schrijven) en help ik anderen met het zelf tekenen van patronen op hun eigen maat. Ik zie een zelfgetekende patroon als een heerlijke puzzel waar ik mijn creativiteit in kwijt kan en zie overal kledingstukken die ik na zou willen maken in mijn eigen maat. Ik maak op straat soms stiekem foto’s van mensen omdat zij kleding dragen die ik ook graag voor mijzelf zou willen maken!

Maar …. eerlijk is eerlijk: patroontekenen kost ook tijd. En als het om een patroon gaat met veel plooien, draperie of aangelegde mouwen, vaak ook veel denktijd voordat er ook maar een potloodlijn op papier is gezet. Een basispatroon zet ik in no time op papier maar dan heb je ook precies dat: een basispatroon. En dat is nog geen gaaf kledingstuk met leuke details!

Soms los ik dit op door op zoek te gaan naar een kant en klaar patroon in mijn maat, dat lijkt op het kledingstuk dat ik wil maken. Uren scroll ik door Nederlandse en buitenlandse patronen sites op zoek naar dat ene patroon. Raak afgeleid door dat andere patroon dat eigenlijk ook leuk is. En realiseer me dat een dergelijk patroon ook tijd kost, namelijk de tijd die nodig is om alle pasvormcorrecties die ik nodig heb, in het patroon door te voeren.

Dat moet toch makkelijker kunnen? Dat er een soort van patronenservice bestaat die patronen ontwerpt en maakt als “op jouw maat” patronen. Die patronen voor jouw unieke maten maakt op basis van meer dan de buste-omvang, taille-omvang en heupomvang. Rekening houdt met jouw figuur, cupmaat, super rechte, ingezakte of een beetje scheve houding maar ook met eventuele onregelmatigheden als buikjes, zware bovenarmen of dikke bovenbenen.

Wat als Patroonteken Online een dergelijke service zou gaan aanbieden, zou jij dan geïnteresseerd zijn in zo’n patroon op maat? Stel dat je kan kiezen uit een overzicht van kledingstukken die helemaal op jouw maat getekend kunnen worden en als pdf(A4 of A0) of als projectorfile aan jou gemaild worden. En dat je niet zelf je maten hoeft op te nemen (met het risico op meetfouten) maar dat dat simpel kan door middel van het sturen van 2-4 foto’s van jezelf. Echt meer is niet nodig! Zou jij bereid zijn om voor een schappelijk bedrag een dergelijk patroon te bestellen? Of misschien zelfs wel meer dan een patroon?

Iedere twee weken informatie over patroontekenen, pasvorm aanpassingen en naaitechnieken in je mailbox? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en krijg meteen gratis toegang tot de cursus Cirkelrokken.

Reacties op Maatpatronen tekenen kost tijd (of toch niet?)

 1. Diane schreef:

  Hoi Renee,
  Eigen kleding maken… Je begint met iets simpel en boekjes met patronen na veel jaren studie en ervaring wil ik de lat steeds hoger leggen en ben me nu volop aan het verdiepen in de kennis van patroon tekenen het hoe , wat en waarom… Jou enthousiasme en kennis over het patroontekenen geeft mij weer meer inzicht in het maken van kleding. Zalig als je weet dit gaat passen of leerrijk de fouten die je volgende keer verbeterd. Met pdf patronen heb ik weinig ervaring eens geprobeerd maar zoveel bladeren aan elkaar plakken wat een gepuzzel. Ben benieuwd naar dit project, alvast succes bij het realiseren.
  grtjs, Diane

 2. Ineke reijn schreef:

  Ik zou hier zeker in geïnteresseerd zijn

  1. Renee schreef:

   Hoi Ineke,

   Als je je abonneert op de nieuwsbrief, wordt je vanzelf op de hoogte gehouden. Ergens dit jaar gaat het gebeuren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *