Persoonlijk project: Vionnet jurk uit 1932

Heb je in juli 2020 de AW modeshow van Dior gezien? Gemaakt door ongelooflijk vaardige coupeuses/kleermakers en helemaal op 1/3 schaal. Ongelooflijk vakmanschap en wat een gepriegel! En heb je het niet gezien, dan kun je hier een filmpje zien hoe de collectie tot stand kwam:

Dior AW 2020 collectie

Maar waarom laat ik je dit filmpje zien? Omdat het mij geïnspireerd heeft om zelf een haute couture jurk te maken op halve schaal. Geen 1/3 schaal want daar heb ik geen paspop voor, wel voor 1/2 schaal. Doutzen is haar naam (genoemd naar je weet wel wie), maar dat terzijde. Doutzen zullen jullie in de toekomst vaker tegenkomen want ze showt in de Patroonteken Academy vrijwel alle modellen die we gaan behandelen. Rokjes, tops en jurkjes staan haar erg goed!

Maar afijn, ik ga dus op halve schaal aan de slag. Niet met Dior maar met een jurk waar ik al een tijdje fan van ben: een jurk uit 1932 van Madeliene Vionnet! Ziet er bedrieglijk eenvoudig uit maar is het zeker niet! De rok wordt bij mij wel iets korter want ik heb binnenkort geen gelegenheid om een dergelijke jurk te dragen, dus maak ik er een kort (zomer)jurkje van dat tot net onder de knie reikt.

Madeleine Vionnet (1876-1975)

Maar wie is die Madeleine Vionnet dan eigenlijk, zul je je misschien afvragen. Of misschien heb je wel van haar gehoord… Madeleine Vionnet wordt in 1876 geboren in Parijs en start als 11-jarige als coupeuseleerling in Parijs. Ze doet ervaring op in Londen, gaat terug naar Parijs en start, nadat ze bij een aantal modehuizen uit die tijd gewerkt heeft, in 1912 haar eigen modehuis in Parijs. Dat vervolgens weer sloot in 1914 doordat WO II begon. In de periode na WW II tot 1939 heeft Madeline Vionnet een zeer succesvol modehuis waarin wel meer dan 12.000 kledingstukken worden geproduceerd. Madeleine gaat in 1940 met pensioen en zal in 1975 overlijden.

Vionnet staat bekend om haar schuin-van-draad kledingstukken (zgn. bias cut) uit voornamelijk de jaren 30. Bovenstaande jurk komt uit dezelfde periode. Haar sensuele jurken werden gedragen door internationale sterren als Marlene Dietrich, Katharine Hepburn en Greta Garbo. En binnenkort dus ook door mij, alhoewel dat natuurlijk geen echte Vionnet is….

Hoe ga ik dit aanpakken?

Goede vraag! Dit wordt echt mijn super project! Ik heb geen tijdlijn en zal er in mijn vrije tijd aan werken want jullie willen natuurlijk ook niet al te lang meer wachten op de start van de online cursussen. De planning heeft dus geen data, maar ziet er ongeveer zo uit:

  • Researchen jurk op Internet en in boeken;
  • Patroon tekenen op de maten van Doutzen;
  • Toile maken op de maten van Doutzen en beoordelen of de jurk wordt zoals ik me voorgesteld heb;
  • Maten van mijzelf opnemen, patroontekenen op mijn maten en toile maken op mijn maten;
  • Beslissingen nemen over stof, voering, tussenvoering etc. De jurk is oorspronkelijk van zwarte zijde crepe satijn gemaakt maar ik denk dat voor een ander kleurtje ga. Zwart staat me niet zo goed;
  • En dan uiteindelijk de jurk maken (en dragen!).

In dit blog ga ik je op de hoogte houden van het proces. Naast natuurlijk alle andere dingen die bij Patroontekenen.online staan te gebeuren. Maar dat ga ik een andere blogpost beschrijven….

Wil je graag per email op de hoogte blijven van de activiteiten van Patroontekenen.Online? Meld je dan via onderstaand formulier aan voor de nieuwsbrief.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *